Garnki żeliwne vs garnki stalowe

02-04-2015

Czy wiesz, że rodzaj garnka wpływa na jakość, smak i wartości odżywcze potraw, a także na sprawność i efektywność gotowania? Kluczowe znaczenie ma materiał, z którego wykonuje się garnki. Na rynku znaleźć można m.in. garnki żeliwne, stalowe, aluminiowe, miedziane, szklane i gliniane.

Niezniszczalne garnki żeliwne

Garnki wykonane ze stopu żelaza z węglem i innymi pierwiastkami (np. siarką czy manganem) są ciężkie, stosunkowo drogie i wymagają profesjonalnej konserwacji, jednak wyróżniają się bardzo wysoką trwałością, nie uczulają i doskonale przewodzą ciepło. Co więcej, przygotowywane w nich potrawy posiadają wyższą zawartość żelaza. To garnki indukcyjne, świetnie sprawdzające się na płytach indukcyjnych.

Funkcjonalne garnki stalowe

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na zarysowania i pochłanianie zapachów oraz łatwe w pielęgnacji. To garnki indukcyjne, nadające się do tego typu kuchenek. Dobry garnek stalowy posiada grube dno z miedzianą lub aluminiową wkładką, zapewniającą efektywniejsze przewodzenie ciepła. Uwaga dla alergików – zawartość niklu może uczulać.

Garnki do płyt indukcyjnych

Właściciele kuchenek indukcyjnych, kupując garnek, powinni zwrócić uwagę na jego dno (powinno być płaskie) i materiał. Większość nowoczesnych garnków współpracuje z płytą indukcyjną. W przypadku braku takiej informacji, można przeprowadzić szybki test – garnki indukcyjne przyciągają magnes.