Czego nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni?

03-12-2015

Kuchnia to serce każdego domu. Aby jednak gotowanie w niej było naprawdę przyjemne, należy postawić na określone rodzaje sprzętów i akcesoriów. I wcale nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o lodówkę oraz kuchenkę, a więc urządzenia oczywiste. Co kupić, by proces gotowania przebiegał sprawnie i dostarczał nam naprawdę wielu miłych chwil?

Noże

To właśnie dzięki nim będziemy w stanie pokroić warzywa, owoce, mięso czy ryby. Wybór noży jest dzisiaj tak ogromny, że niedoświadczeni bywalcy kuchni mogą się naprawdę pogubić. Nie wiedząc co kupić, najrozsądniej postawić na tradycyjny nóż szefa kuchni. Kiedy jednak zdobędzie się już pierwsze kucharskie szlify, możemy zacząć gromadzić noże do określonych rodzajów produktów. W swojej kuchni warto mieć nóż:

  • do filetowania ryb;
  • do mięsa;
  • do sera;
  • tasak;
  • do pieczywa.

big_big_7_7123_20Patelnia

Z jej pomocą przygotujemy pyszne smażone potrawy. Na początek wystarczy nam klasyczna patelnia o średniej wysokości rancie. Te żeliwne to produkty doskonałej jakości, które długo zachowają swój idealny wygląd. Wśród patelni o specjalnym przeznaczeniu znajdują się te do:

  • naleśników;
  • jajek;
  • placków.

big_patelnia_3131-01

Robot kuchenny

To najlepszy wybór, jeśli chcemy sobie ułatwić pracę w kuchni. Dostępne dzisiaj na rynku roboty potrafią utrzeć ciasto, zrobić krem, poszatkować kapustę, pokroić marchew i zetrzeć ziemniaki. To oczywiście nie wszystkie ich możliwości. Im droższy robot, tym więcej ma funkcji, co oczywiście przekłada się na naszą jakość pracy z nim. Na robocie nie warto oszczędzać – dzięki niemu gotowanie będzie szybkie, sprawne i naprawdę przyjemne.

big_robotDeska do krojenia

Zanim wrzucimy warzywa czy mięso do garnka, musimy je odpowiednio pokroić. Na blacie kuchennym lepiej tego nie robić – szybko pokryje się brzydkimi rysami, których przecież nie da się usunąć. Rozwiązaniem są deski do krojenia, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Odpowiedzialna i dbająca o zdrowie swoich bliskich pani domu ma oddzielną deskę do:

  • mięsa;
  • warzyw i owoców;
  • ryb;
  • wędlin.

large_18_7987_4500

Wybór desek jest dzisiaj ogromny. Różnią się one nie tylko wielkością, ale także materiałem, z którego zostały wykonane. Osobom, którym zależy na najwyższej trwałości, poleca się modele wykonane z ceramiki lub kamienia.

Garnki

Bez nich nie jesteśmy w stanie przygotować w zasadzie żadnej potrawy (za wyjątkiem tych dań, które można usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku). Warto w swojej kuchni mieć przynajmniej trzy garnki o różnej pojemności. Dzięki temu bez trudu uda się dopasować naczynie do aktualnych potrzeb oraz przygotowywanego obiadu czy kolacji. Garnki produkowane są z różnych materiałów. Za jedne z lepszych uważa się te ze stali nierdzewnej. Są odporne na zadrapania, wyjątkowo trwałe, a do tego naprawdę ładnie się prezentują.

big_07_3008_6040Czy coś jeszcze się przyda?

Zaprezentowane akcesoria to jedynie niewielka część tego, co przyda się w kuchni. Każda pani domu powinna zadbać o to, aby jej kuchnia była pomieszczeniem funkcjonalnym i dostosowanym do potrzeb jej oraz bliskich jej osób. Wtedy powstawać będą w niej potrawy smaczne, aromatyczne i będące wyrazem największej miłości.